duminică, 12 aprilie 2009

Ramona Manescu solicita masuri impotriva abuzurilor din Rep. Moldova asupra jurnalistilor romani

Europarlamentarul liberal, Ramona Manescu a adresat Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa si de Securitate Comuna, Javier Solana si Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare cu privire la situatia corespondentilor postului de televiziune Antena 3, expulzati din Republica Moldova.
.
In scrisoarea transmisa celor doi oficiali europeni, Ramona Manescu a solicitat ca institutiile europene sa ia masuri impotriva abuzurilor autoritatilor moldovene asupra presei.
.
„Uniunea Europeana trebuie sa ia atitudine fata de incercarea autoritatilor din Republica Moldova de a intimida jurnalistii romani si de a ingradi accesul cetatenilor la informatie. Astfel de actiuni reprezinta un atac la democratie, la libertatea de exprimare a presei si, nu in ultimul rand, la dreptul cetatenilor europeni de a fi informati corect si in timp real. Din pacate, o data cu expulzarea ultimilor trei corespondenti ai Antenei 3 nu a mai ramas, se pare, nici o alta echipa a unei televiziuni straine care sa poata relata obiectiv evenimentele din Republica Moldova », a declarat europarlamentarul liberal.
.

Corriere della Sera: "Prima fiică", de pe podiumul de modă spre urne

Candidatura la alegerile europarlamentare din vara acestui an a mezinei preşedintelui Băsescu, Elena, continuă să stârnească reacţii în presa internaţională.
 .
După ce un articol al agenţiei Associated Press o descria drept o păpuşă Barbie, iar un cotidianul italian „La Reppublica” a confundat-o într-o fotografie cu Monica Columbeanu, a venit rândul celui mai important jurnal peninsular – Corriere della Sera – să comenteze bătălia electorală în care a intrat luni oficial Elena Băsescu. Într-un articol intitulat „România, „prima fiică” de pe podium la urne”, jurnaliştii italieni o descriu pe Elena Băsescu ca pe un fost fotomodel, cu probleme gramaticale, dar şi cu o diplomă în Relaţii Internaţionale şi un stagiu la Parlamentul European. Articolul din Il Corriere menţionează conflictul acesteia cu Alina Mungiu Pippidi, dar face referiri şi la situaţia generală a ţării - recentul acord financiar încheiat cu FMI şi Banca Mondială, precum şi la provocările electorale ale toamnei, acolo unde tatăl Elenei, Traian Băsescu, se va bate cu liderul PSD, Mircea Geoană.
.

Renate Weber vrea o rezolutie a Parlamentului European in legatura cu situatia din R.Moldova

Europarlamentarul liberal, Renate Weber, a solicitat Parlamentului European ca in urmatoarea sesiune plenara sa fie adoptata o rezolutie de urgenta privind situatia din Republica Moldova, inclusiv cu privire la masurile "dure, antiamicale si discriminatorii " impuse de Chisinau cetatenilor romani.
.
"Am trimis deja, inca din 8 aprilie, un mesaj oficial prin care am solicitat ca Parlamentul European sa adopte o rezolutie de urgenta cu privire la situatia din Republica Moldova in sesiunea plenara de la sfarsitul lunii aprilie de la Strasbourg", a afirmat Renate Weber, citata de NewsIn.
.
Rezolutia trebuie sa se refere atat la modul in care s-a desfasurat procesul electoral, dar si la modul in care Republica Moldova a decis sa trateze Romania, expulzand diplomati romani si reintroducand vizele, insa aceasta din urma numai daca va fi acceptata de grupurile politice din PE.
.
Weber a explicat ca UE nu a avut o reactie ferma in ceea ce priveste reintroducerea vizelor pentru cetatenii romani pentru ca nu exista masuri clare care pot fi adoptate in acest moment. Weber a atras atentia ca Republica Moldova risca insa sa se confrunte cu o reactie la fel de dura din partea UE precum a fost in cazul Elvetiei, care a dorit sa restrictioneze libera circulatia a cetatenilor romani si i se va spune ca nu poate discrimina o parte din cetatenii europeni. "Nu poti sa fii intr-un parteneriat cu Uniunea Europeana, ca de exemplu Parteneriatul Estic, sa iti doresti sa aprofundezi relatii cu UE, sa semnezi un acord de asociere, si sa discriminezi o parte din cetatenii europeni", a atras atentia Renate Weber.
.
Europarlamentarul roman a mai spus ca rezolutia din PE mai trebuie sa se refere la felul in care s-au desfasurat alegerile, la rezultatele alegerilor si la ceea ce s-a intamplat dupa: "tineri luati pe sus de politie, inclusiv minori, lipsa totala de informare, arbitrariul desavarsit in actiunile autoritatilor, discreditarea fortelor de opozitie".
.
Weber considera ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) "s-a grabit sa se spele pe maini de aceste alegeri", desi baroneasa Emma Nicholson, care a fost observator, si-a exprimat unele dubii in legatura cu corectitudinea scrutinului si cu acuratetea raportului OSCE. 
 
.