duminică, 15 martie 2009

Criza financiara si impactul sau asupra adoptarii monedei unice europene

Impactul crizei economice actuale este unul foarte sever, iar abordarea de la caz la caz nu mai este suficientă, fiind nevoie de asistenţă pentru ţările cu economii emergente est-europene şi pentru grupurile bancare, a declarat marţi, europarlamentarul român Daniel Dăianu (ALDE/PNL), la finalul seminarului Criza financiară şi impactul său asupra adoptării euro, organizat la Parlamentul European.
.
Acest seminar este o manieră mai bogată, mai plină de substanţă decât ceea ce, împreună cu colegii mei europarlamentari polonez, Dariusz Rozati, şi ungar, Zsolt Becsey, am încercat în ultimele luni, pe fondul crizei care s-a acutizat şi a impactului sever asupra economiilor ţărilor nou intrate în UE, fie că este vorba de cele intrate în 2004, fie că vorbim de Bulgaria şi România.
.
Dincolo de particularităţile care ne diferenţiază, există o realitate evidentă - aceea că impactul este foarte grav, că pieţele nu mai discriminează şi că, în pofida unor diferenţe de rezultate, efectele crizei economice depăşesc adesea puterea noastră de a le contracara, a spus Dăianu, unul dintre co-organizatorii evenimentului de marţi seara, alături de Rozati şi Becsey.
.
Un alt motiv de preocupare pentru eurodeputatul PNL este cel legat de speculaţiile în moneda locală şi situaţia băncilor, în particular a celor din România. Băncile-mamă au probleme considerabile şi impactul asupra filialelor din ţările est-europene este foarte sever, a explicat Daniel Dăianu.
.
După cum menţiona acesta, seminarul organizat marţi la Parlamentul European şi-a propus să sensibilizeze oficialii Băncii Centrale Europene şi ai Comisiei Europene în legătură cu situaţia economiilor emergente din ţările est-europene, state care în majoritatea lor nu fac parte din zona euro şi asupra cărora criza economică are efecte negative mai puternice.
.
Citeste tot articolul aici . . .
.