marți, 24 martie 2009

România şi politica energetică a Uniunii Europene

Săptămâna trecută, România – prin vocea ministrului de externe – a blocat pentru prima oară o decizie europeană. Această premieră ne dovedeşte că în multe situaţii, acomodarea politicilor europene în domenii sensibile, cum ar fi cel al energiei, cu interesele naţionale ale statelor membre este o chestiune extrem de dificilă. Crizele furnizării gazului dinspre Rusia spre spaţiul comunitar sunt încă vii în amintirea tuturor, iar „neconcordanţele” dintre membrii Uniunii în ceea ce priveşte politicile energetice şi securitatea aprovizionării în acest domeniu au devenit evidente cu aceste prilejuri.

Recenta reuniune CAGRE de la Bruxelles din cadrul întâlnirii periodice a miniştrilor de externe ai Uniunii în care s-a discutat pe marginea pregătirii concluziilor Consiliului European de primăvară şi a pachetului de proiecte prioritare din domeniul energetic (parte a planului european de redresare economică) a fost „blocată” de delegaţia română. 

articol scris de Catalin Turliuc(foto), continuare pe ziua de iasi

.

Ramona Manescu critica decizia coalitiei PDL-PSD de a politiza serviciile deconcentrate

Europarlamentarul PNL considera ca modificarea legii, in sensul numirii directorilor acestor institutii prin act administrativ, pe o durata de maximum patru ani, nu are drept argument decat incercarea actualei coalitii de a-si impune oamenii in posturi cheie.

„Din pacate, o astfel de decizie inseamna ca sefii institutiilor deconcentrate nu vor mai sluji interesele cetatenilor ci doar pe cele ale PSD sau PDL, dupa caz”, considera Ramona Manescu.

Potrivit europarlamentarului PNL, graba cu care proiectul de lege care modifică Legea 188 privind Statutul functionarilor publici a trecut prin ambele Camere ale Parlamentului, in decurs de o luna, in timp ce masurile de combatere a crizei economice se lasa asteptate, dovedeste ca PDL si PSD nu au niciun interes sa se ocupe de agenda reala a romanilor.

„Este mai mult decat evident faptul ca problemele care ii preocupa cu adevarat pe romani nu intra in aria de interes a coalitiei de stanga, aflata la putere. Altfel nu-mi explic de ce, la o luna dupa ce au incercat politizarea instituţiei prefectului, dar s-au oprit in urma semnalelor negative primite de la Uniunea Europeana, politicienii PSD si PDL sunt preocupati tot de politizarea institutiilor, in incercarea de a-si plasa oamenii in functii cheie”, explica Ramona Manescu.

Europarlamentarul liberal crede ca un astfel de demers nu va trece neobservat in forurile europene, intrucat el contravine recomandarilor UE de neimplicare a functionarilor publici in actul politic. De altfel, Ramona Manescu sustine demersul PNL de a sesiza Comisia Europeana si Parlamentul European in acest caz. 

„Politizarea acestor institutii elimina criteriile de competenta in alegerea sefilor serviciilor deconcentrate, lucru pe care il consider inacceptabil. In acest context, demersul PNL este binevenit si sper ca va avea drept rezultat trezirea actualei coalitii la realitate”, mai spune europarlamentarul PNL.

.