De partea cealalta, Valeriu Stoica si alti apropiati ai lui Stolojan, il acuza pe Vasile Blaga ca atacurile din ultimile zile din ziarele centrale cu privire la proasta imagine si activitate a lui Stolojan la Bruxelles a fost comandata chiar din Modrogran.
sâmbătă, 28 martie 2009
Va deschide Monica Macovei lista PD-L pentru PE?
De partea cealalta, Valeriu Stoica si alti apropiati ai lui Stolojan, il acuza pe Vasile Blaga ca atacurile din ultimile zile din ziarele centrale cu privire la proasta imagine si activitate a lui Stolojan la Bruxelles a fost comandata chiar din Modrogran.
vineri, 27 martie 2009
Cetatea Râşnov, în atenţia Parlamentului European
"Situaţia cetăţii şi a distrugerilor pe care le-a făcut concesionarul în contul reabilitării cetăţii va fi adusa în atenţia Parlamentului European, prin eurodeputatul Ramona Nicole Mănescu, membru al Comisiei de cultură a Parlamentului European", a declarat, într-o conferinţă de presă, Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov, citat de corespondentul Mediafax.
PDL vrea să-l taie pe Stolojan din capul listei pentru Bruxelles
Theodor Stolojan nu va mai fi cap de listă al PDL la alegerile pentru Parlamentul European din vară, susţin surse democrat-liberale. Potrivit acestora, capetele de reproş la adresa fostului premier sunt numeroase: acestuia i se reproşează că nu a avut o activitate grozavă la Bruxelles în ciuda faptului că este lider al PDL, că ar fi insistat exagerat cu includerea pe lista candidaţilor eligibili a fostei sale consiliere Andreea Vass şi că ar face parte din Comisia de evaluare a eurocandidaţilor, în condiţiile în care el însuşi este candidat. “Am făcut prea multe concesii pentru omul ăsta”, a declarat unul dintre liderii partidului.
marți, 24 martie 2009
România şi politica energetică a Uniunii Europene
Recenta reuniune CAGRE de la Bruxelles din cadrul întâlnirii periodice a miniştrilor de externe ai Uniunii în care s-a discutat pe marginea pregătirii concluziilor Consiliului European de primăvară şi a pachetului de proiecte prioritare din domeniul energetic (parte a planului european de redresare economică) a fost „blocată” de delegaţia română.
articol scris de Catalin Turliuc(foto), continuare pe ziua de iasi
.
Ramona Manescu critica decizia coalitiei PDL-PSD de a politiza serviciile deconcentrate
„Din pacate, o astfel de decizie inseamna ca sefii institutiilor deconcentrate nu vor mai sluji interesele cetatenilor ci doar pe cele ale PSD sau PDL, dupa caz”, considera Ramona Manescu.
Potrivit europarlamentarului PNL, graba cu care proiectul de lege care modifică Legea 188 privind Statutul functionarilor publici a trecut prin ambele Camere ale Parlamentului, in decurs de o luna, in timp ce masurile de combatere a crizei economice se lasa asteptate, dovedeste ca PDL si PSD nu au niciun interes sa se ocupe de agenda reala a romanilor.
„Este mai mult decat evident faptul ca problemele care ii preocupa cu adevarat pe romani nu intra in aria de interes a coalitiei de stanga, aflata la putere. Altfel nu-mi explic de ce, la o luna dupa ce au incercat politizarea instituţiei prefectului, dar s-au oprit in urma semnalelor negative primite de la Uniunea Europeana, politicienii PSD si PDL sunt preocupati tot de politizarea institutiilor, in incercarea de a-si plasa oamenii in functii cheie”, explica Ramona Manescu.
Europarlamentarul liberal crede ca un astfel de demers nu va trece neobservat in forurile europene, intrucat el contravine recomandarilor UE de neimplicare a functionarilor publici in actul politic. De altfel, Ramona Manescu sustine demersul PNL de a sesiza Comisia Europeana si Parlamentul European in acest caz.
„Politizarea acestor institutii elimina criteriile de competenta in alegerea sefilor serviciilor deconcentrate, lucru pe care il consider inacceptabil. In acest context, demersul PNL este binevenit si sper ca va avea drept rezultat trezirea actualei coalitii la realitate”, mai spune europarlamentarul PNL.
duminică, 22 martie 2009
Codurile nu ar trebui adoptate pe fuga
Eurodeputata atrage atenţia Guvernului că aceste legi sunt aşteptate de societatea românească de 18 ani şi nu ar trebui adoptate "pe fugă":
"Lăsaţi măcar Parlamentul României, în ciuda majorităţii de 70% pe care o aveţi, să le dezbată aşa cum trebuie, ţinând cont şi de observaţiile venite din partea societaţii civile, şi să modifice ceea ce este absolut necesar."
Membră a Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European, Renate Weber consideră că "unele din articolele prezentului Proiect trebuie neapărat înlăturate, alte dispoziţii trebuie să apară pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor, iar altele ar trebui reformulate".
Detalii pe site-ul Renatei Weber
Sunteţi tinere şi interesate de Uniunea Europeană? Poftiţi la Bruxelles
A început Youth Press Project, program prin care intenţionăm să aducem la Bruxelles 20 de tinere doritoare de a-şi face o carieră în comunicare. Trebuie să scrieţi două articole pe EuroSpeak.ro şi să trimiteţi o scrisoare de intenţie cu două propuneri de subiecte UE pe concurs@eurospeak.ro.
Detalii în comunicatul de presă:
“Youth Press Project: Adina Vălean cheamă 20 de tinere la Bruxelles
Adina Vălean invită, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, un număr de 20 de tinere studente şi eleve de liceu la Bruxelles, în cadrul programului Youth Press Project, care urmăreşte familiarizarea viitorilor specialişti în jurnalism şi comunicare cu instituţiile şi problematica Uniunii Europene.
Vizita va avea loc în perioada 13-15 aprilie 2009, iar participantele vor fi selectate din rândurile studentelor la facultăţile cu profil legat de comunicare şi ale elevelor de liceu care intenţionează continuarea studiilor în domeniul menţionat. Selecţia are loc pe baza a două criterii:
Detalii pe site-ul Adinei Valean
.
duminică, 15 martie 2009
Criza financiara si impactul sau asupra adoptarii monedei unice europene
sâmbătă, 14 martie 2009
Realizarea unui europarlamentar PNL
.
Tradus în cifre raportul garantează consumatorilor europeni că nu vor plăti mai mult de 0,11 euro/SMS (plus TVA) în regim de roaming în UE. Reducerea este semnificativă având în vedere că în prezent tarifele sunt cuprinse între 0,80 şi 0,28 de euro (plus TVA). Tariful propus în raportul Vălean pentru descărcările de date de pe internet în regim de roaming este de 0,5 euro/megabyte, la jumătate din cel propus de Comisia Europeană.
.
Convorbirile telefonice în regim de roaming vor costa 0,40 euro (plus TVA) în cazul apelurilor efectuate şi 0,16 euro (plus TVA) pentru apelurile primite, în perioada iulie 2010 - mijlocul lui 2012 după care vor fi renegociate. "Sunt foarte mulţumită de votul comisiei pentru acest raport extrem de controversat, cu sute de amendamente şi opinii diverse.
.
Votul final reprezintă o cale de mijloc care ia în calcul interesele tuturor celor interesaţi." a declarat Adina Vălean.Comisarul european pentru societate informaţională şi media, Viviane Reding, a salutat adoptarea în ITRE a raportului şi a felicitat-o pe Adina Vălean "pentru abilităţile de negociere impresionante arătate în ultimele luni." În perioada imediat următoare o delegaţie formată din deputaţi europeni şi condusă de Adina Vălean va începe negocierile cu preşedinţia cehă a Consiliului European în favoarea acestui raport.
.
Raportul Vălean va fi suspus votului în plenul Parlamentului European în sesiunea 21-24 aprilie şi va intra în vigoare de la 1 iulie 2009 dacă prevederile sale vor fi aprobate şi de Consiliul European" se arata intr-un comunicat de presa din data de Comunicat de presă din data de 10 martie 2009, Strasbourg.
.
va recomand si site -ul Adinei Valean.
Accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală transfrontalieră va fi îmbunătăţit
"Prin votul din această seară, vocea pacienţilor europeni se face auzită, iar drepturile acestora la asistenţă medicală transfrontalieră sunt îmbunătăţite. Mă bucură rezultatul votului, mai ales pentru că s-a recunoscut importanţa egalităţii accesului la asistenă medicală transfrontalieră pentru persoanele cu venituri mici. Acesta este cazul majorităţii pacienţilor români, care în momentul de faţă nu au posibilitatea unui tratament în străinătate" a declarat în urma votului europarlamentarul liberal Magor Csibi.
Printre cele mai importante elemente din propunerea de directivă votată în Comisia IMCO se numără:
- plata în avans de către pacient doar a acelor costuri pe care ar fi trebuit să le plătească în avans dacă asistenţa în cauză i-ar fi fost asigurată de sistemul naţional de asistenţă socială, în ţara sa de afiliere;
-introducerea unui Mediator European care se va ocupa de plângerile pacienţilor referitor la autorizarea prealabilă şi calitatea tratamentelui;
accesul la servicii medicale transfrontaliere fără o autorizare prealabilă în cazul urgenţelor medicale, a bolilor rare şi în cazul în care pacientul se află pe lista de aşteptare în ţara sa de afiliere.
“Salutăm amendamentele propuse de Comisia IMCO şi în special atenţia care s-a acordat informării pacienţilor şi evitării plăţii în avans. Este important însa de precizat că, ceea ce pacienţii doresc înainte de toate este îmbunătăţirea calităţii îngrijirilor medicale în ţara lor, acolo unde locuiesc, în limba maternă , aproape de cei dragi“ a declarat Roxana Rădulescu, consilier la Forumul European al Pacienţilor, o organizaţie non-guvernamentală care reprezintă 150 milioane de pacienţi în UE.
"Prin amendamentele pe care le-am depus textului legislativ, am încercat să îmbunătăţesc accesul pacienţilor la serviciile medicale transfrontaliere, să implic asociaţiile de pacienţi în cooperarea cu autorităţile naţionale, pentru o mai bună informare a pacienţilor cu privire la drepturile care le au, să încurajez diseminarea de informaţii referitoare la punctele naţionale de contact, astfel ca pacienţii să le cunoască şi să le viziteze pentru a afla despre posibilitatea de informare cu privire la dreptul lor de a beneficia de tratament în alt stat membru şi de rambursare. În curând, intrarea în vigoare a acestei directive, va aduce speranţă majorităţii pacienţilor europeni " a încheiat Magor Csibi.
Votul raportului în plenul Parlamentului European va urma în şedinţa plenară din luna aprilie 2009.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm accesati site-ul lui Magor Imre Csibi:
Tel: +32 (0) 2 28 47845 Fax: +32 (0) 2 28 49845
Telefon mobil Magor Imre Csibi: +40 722 399 974
http://www.vantulschimbarii.ro/
.